Skip to main content

Augustijnenklooster

Besnijdenis van Christus
Melchior de la Mars
Melchior De La Mars Gent Augustijnenklooster

Melchior de la Mars schilderde deze Besnijdenis van Christus in het najaar van 1621. Het schilderij was bestemd voor de belangrijkste plaats in de Sint-Stefanuskerk van het Augustijnenklooster: het hoogaltaar. In de negentiende eeuw geraakte het doek beschadigd bij een brand. Sindsdien bevindt het zich in het klooster zelf. De rocaillelijst is niet origineel en de afmetingen van het schilderij zijn misschien wel veranderd om in deze lijst te passen.

Augustijnenklooster

Het huidige Augustijnenklooster stamt uit de zeventiende eeuw. De Augustijnen leefden al sinds 1296 op deze plaats in Gent, maar alle oudere gebouwen van hun klooster zijn verwoest in de Beeldenstorm van 1566 en onder het calvinistische bewind van de jaren 1572-1584. De heropbouw verliep moeizaam. Ze leverde wel parels op als de kruisgang met haar twaalf barokke deuromlijstingen, de bibliotheek vol kostbare oude boeken en de rococotrap in het abtskwartier.

Het Augustijnenklooster ligt vlak bij de schilderachtige, bruisende wijk Het Patershol en bij het voormalige Caermersklooster, nu een provinciaal cultuurcentrum waar nog tot eind 2017 interessante tentoonstellingen plaatsvinden.

Academiestraat 1
Gent