Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel

Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel
Mariacyclus door Theodoor van Loon

 

Weinig plekken vatten de barok op indringendere wijze dan de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Dit machtige decor wordt vervolledigd door Theodoor van Loons allerfijnste schilderijen. Kerk en kunst vormen samen het toppunt van de Mariaverering. Beslist de reis waard.
 

Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel

Scherpenheuvel rees samen met de imposante koepelkerk voor Onze-Lieve-Vrouw in de vroege zeventiende eeuw uit de grond, in volle contrareformatie. De bedevaartkerk voor het mirakelbeeld van Maria moest en zou gezien worden. Om het plaatje volledig te maken werden in de kerk, die letterlijk in het centrum staat, de duurste materialen gebruikt, met de financiële en morele steun van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Sinds 1922 is de kerk een basiliek.

Mariacyclus - Theodoor van Loon

De acht schilderijen die de bedevaartkerk sieren, zijn Theodoor van Loons bekendste werken. Het zijn Van Loons enige schilderijen die zich als geheel nog op hun oorspronkelijke plaats bevinden. De monumentale taferelen verbeelden het leven van de Maagd. De thema’s sluiten aan bij de zeven feesten die aan het aartshertogelijke hof van Albrecht en Isabella werden gevierd. Zeven is in de verering van Maria een belangrijk getal. Het staat voor zeven droeve en zeven blije momenten in haar leven. Dit zijn topstukken, zeldzaam en onmisbaar, en staat daarom op de Vlaamse Topstukkenlijst.
 

Topstukken

De wonderen van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel - Samuel Coucke

Niets zo mooi als het licht dat door de glasramen van de basiliek valt. Het rijke kleurenpalet en de prachtige taferelen werden ontworpen door Samuel Coucke. Rond 1860 werden de eenvoudige zeventiende -eeuwse ramen immers vervangen door de glasramen van Coucke. Ze verbeelden de figuren die voor het bedevaartsoord een belangrijke betekenis hadden. Zo worden onder andere de Aartshertogen Albrecht en Isabella, aartsbisschop Mathias Hovius, architect Cobergher, kardinaal Fabio Chigi, Pater Oliverius Waterloop en Koning Filips II afgebeeld. De glasramen in de zijkapellen tonen elk 7 medaillons rond het thema van de Wonderen toegeschreven aan de Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel.

Scherpenheuvel Samuel Coucke De wonderen toegeschreven aan Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel

Praktische informatie

Adres

Isabellaplein z/n
3270 Scherpenheuvel
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van 1 april tot en met 30 september, van maandag tot zondag open van 7u15 tot 19u.
  • Van 1 oktober tot en met 31 maart, van maandag tot zondag open van 7u15 tot 18u.

Toegankelijkheid

  • Makkelijk toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

Stadsmuseum De Hofstadt
Stadsmuseum 'De Hofstadt' behoorde vroeger tot het middeleeuws stadhuis. Momenteel kan je er bijvoorbeeld twee werken van Theodoor van Loon bewonderen.
Sint-Sulpitiuskerk
In de Sint-Sulpitiuskerk in Diest kan je op bedevaart naar het Mariabeeld. Vrouwelijke kunst is hier heel belangrijk.
Hoogaltaar abdijkerk van Averbode
In de Abdijkerk van Averbode kan je het altaar gewijd aan de Heilige Norbertus van Pieter Scheemaeckers en Jan Erasmus Quellinus bewonderen.