Skip to main content

De Hofkamer

Goden op de Olympusberg
Anoniem
Vlaamse Meesters in Situ Goden op de Olympusberg

We weten niet wie de plafondschildering heeft gemaakt, maar een goede schilder was hij zeker. De kunstenaar zorgde ervoor dat het lijkt alsof de Olympische goden boven de Antwerpse Hofkamer zweven. Daartoe schilderde hij een feestelijke architectuur die aansluit bij de inrichting van de kamer, onder meer bij de vorm van de schoorsteenmantel in Carraramarmer. Dit is de grootste plafondschildering op doek in West-Europa!

De Hofkamer

De Hofkamer, een 18de-eeuwse pronkkamer in Antwerpen, zit verstopt op de binnenplaats van het herenhuis Den Wolsack. Het blauwgroene kleurenpalet op de wanden, geaccentueerd met bronskleurig lijstwerk, is een verfijnde herinnering aan kunstwerken die niet meer te redden vielen: de muurschilderingen op doek die François-Adriaan Van den Bogaert in 1772 bestelde. De verlichtingselementen verwijzen naar de indeling van de ramen, maar ook naar het effect van kaarslicht. Het draagt allemaal bij tot de wow-ervaring die je al op de drempel overspoelt.

Oude Beurs 27
Antwerpen
Van 1 juni tot 30 september: Elke woensdag en vrijdag van 14u tot 16u, elke eerste en laatste zaterdag van de maand van 14u tot 16u
€5