Skip to main content

St.-Gertrudiskapel kasteel van Gaasbeek

Het visioen van de H. Gertrudis
Gerard Seghers
Gaasbeek

De heilige Gertrudis van Nijvel stond vooral bekend om haar gastvrijheid tegenover pelgrims. Ze liet kerken, kapellen, scholen en gasthuizen bouwen en zorgde steeds voor armen en behoeftigen. Gertrudis bezat een grote kennis omtrent de Heilige Schrift en werd als mystica begiftigd met visioenen. De heilige Gertrudis wordt aangeroepen tegen ratten- en muizenplagen, koorts en krankzinnigheid. Ze wordt afgebeeld met muizen rond haar staf.

St.-Gertrudiskapel kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park (49 hectare) dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. In het park ontdekt u enkele gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn: de barokke Sint-Gertrudiskapel met altaarstuk van Gerard Seghers, het barokpaviljoen met zijn unieke stucplafond, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen of kruithuis, de classicistische triomfboog, die opgericht werd ter ere van Napoleon en de voormalige conciërgewoning (nu brasserie Graaf van Egmond). Verder omvat het domein drie grote vijvers. Kortom, een gedroomde plek voor onthaasting!

Kasteelstraat
Lennik
Het park is alle dagen vrij toegankelijk van 8 tot 20 uur tussen 1 april en 30 september en van 8 tot 17 uur tussen 1 oktober en 31 maart.