Skip to main content

'De topstukken van de Sint-Dimpnakerk'

Rondleiding Vlaamse Meesters in Situ Geel
Vlaamse Meesters in Situ Geel

De rondleidingen starten om 13u, 14u, 15u en 16u

Ook te boeken als groepsrondleiding

Deze rondleiding is ook te boeken als groepsrondleiding, met een gids voor een groep van maximum 20 personen op een tijdstip naar keuze. Vooraf te boeken via dienst toerisme en stadsanimatie, 014 56 63 80, toerisme@geel.be.

Het kunstenparcours ‘Vlaamse Meesters in Situ’ richt de schijnwerpers op Vlaamse topstukken die nog op hun oorspronkelijke plek te bewonderen zijn. Voor Geel viel de keuze op het Sint-Dimpnaretabel, een Vlaams Topstuk van eind vijftiende- begin zestiende eeuw met meer dan tweehonderd eikenhouten beeldjes en met nog sporen van de originele polychromie. Centrale figuur is de Geelse patroonheilige Dimpna die aan de basis ligt van de wereldvermaarde gezinsverpleging voor psychiatrische patiënten.

Naast het Sint-Dimpnaretabel herbergt de Sint-Dimpnakerk nog vier andere Vlaamse Topstukken: het Passieretabel, het Apostelretabel en de ‘Merodekes’, twee schilderijtjes toegeschreven aan de Haarlemse schilder Jan Mostaert, geschilderd omstreeks 1525.

Op zondag 2 juni, tijdens de Open Kerkendag, geven stadsgidsen gratis rondleidingen over de topstukken van de Sint-Dimpnakerk. De rondleidingen starten om 13u, 14u, 15u en 16u.