Skip to main content

De nalatenschap van Theodoor van Loon door het oog van de restaurateur

Themawandeling Vlaamse Meesters in Situ Diest
Themawandeling Restauratie Vlaamse Meesters in Situ

Gratis

De vier evangelisten Johannes, Lucas, Marcus en Mattheüs worden vaak afgebeeld in antieke toga’s bij hun schrijftafel. Elk hebben ze een eigen symbool: de engel voor Mattheüs, de leeuw voor Marcus, de stier voor Lucas en de adelaar voor Johannes.

De vier werken kunnen nu herontdekt worden dankzij Vlaamse Meesters in Situ. Bovendien besloot de stad Diest naar aanleiding van dit project om deze schilderijen te restaureren. Twee werken zijn al gerestaureerd, de verdere restauratie van de twee andere werken wordt in situ uitgevoerd. Bezoekers kunnen het restauratiewerk bewonderen, het werk van kortbij bekijken, de vergelijking maken en vragen stellen. Het gerestaureerde werk van de heilige Mattheus is klaar en dat van de heilige Johannes bijna. De kunstwerken zijn op ooghoogte optimaal te zien vanop de speciaal ontworpen Jacobladder in de begijnhofkerk.

Bezoekers komen meer te weten over de meester Theodoor van Loon zelf als ook over de vier werken die in de begijnhofkerk hangen door de digitale informatiezuil te raadplegen.
Op 16 juni, 14 juli, 11 augustus en 8 september geven de restaurateurs van Altritempi een woordje uitleg tussen 14.00 en 16.00 uur.