Museum Gevaert-Minne

Gustave van de Woestyne (1881-1947)

De papeter
Museum Gevaert-Minne Sint-Martens-Latem

Edgard Gevaertdreef, Sint-Martens-Latem

Het Museum Gevaert-Minne zou je een huismuseum kunnen noemen, maar dan een heel bijzonder. Het voormalige huis en atelier van de schilder Edgar Gevaert werd in 1994 een gemeentelijk museum. Naast schilderijen en documenten van Edgar Gevaert toont het museum voornamelijk kunstwerken van de Latemse School, de kunstenaarsgroep uit het Leiedorp Sint-Martens-Latem.

Gustave van de Woestyne - De papeter (Museum Gevaert-Minne Sint-Martens-Latem)

Museum Gevaert-Minne

Edgar Gevaert (1891-1965) kwam in 1922 in Sint-Martens-Latem wonen. Naast schilder was hij dichter, schrijver en componist. Hij was gehuwd met Marie Minne, de dochter van de beeldhouwer George Minne. In zijn voormalige huis vind je nu een klein maar fijn museum. Gevaerts atelier is er nog steeds herkenbaar aan de grote ramen. De collectie van het museum bevat veel schilderijen van de Latemse School. Dat was een groep kunstenaars die zich aan het begin van de twintigste eeuw rond Sint-Martens-Latem aan de groene oevers van de Leie vestigde. Eigenlijk was er niet één school, maar waren er drie Latemse scholen, elk met een eigen stijl. In Museum Gevaert-Minne vind je werken van de eerste generatie Latemse kunstenaars met Valerius de Saedeleer, George Minne, de tussenfiguur Albert Servaes en de tweede Latemse groep met Leon De Smet, Gustave De Smet en Frits Vanden Berghe.

De papeter

Gustave van de Woestyne (1881-1947) maakte deel uit van de eerste Latemse School. In Sint-Martens-Latem werd hij geïnspireerd door de vredige en spirituele aspecten van het landelijke leven. Zo maakte hij voor de Eerste Wereldoorlog een serie boerenkoppen, waarmee hij een waarheidsgetrouwe verslaggever van het plattelandsleven werd. Van die reeks is vooral De papeter uit 1911 bekend. Van de Woestyne portretteerde de boer niet zonder oordelen, maar wel met een intrigerende innerlijke resonantie. De papeter straalt diepe rust en sereniteit uit. Daarmee toont het werk niet alleen het dagelijkse boerenbestaan, maar ook de diepgaande verbinding van de kunstenaar zelf met deze plek, waar de rust en natuurlijke omgeving zijn artistieke geest doordrenken. 

Praktische informatie

Adres

Edgard Gevaertdreef
9830 Sint-Martens-Latem
België
Bekijk routebeschrijving

Openingsuren

  • Van woensdag tot en met zondag
  • Van april tot en met september van 14u tot 18u
  • Van oktober tot en met maart van 14u tot 17u 
  • Jaarlijkse sluiting: 15-31 juli, december en januari

Toegankelijkheid

  • Toegankelijk voor personen met een beperking.

Nuttig om te weten

  • Toegangsprijs: gratis

Andere sites in de buurt

Grafmonument - George Minne
Verken de Sint-Martinuskerk gelegen in een idyllisch landschap langs de schilderachtige Leie. Laat je inspireren door Gustave van de Woestyne en George Minne.
Sint-Michielskerk Gent (interieur)
In de Sint-Michielskerk in Gent kan je het werk 'Christus aan het Kruis' van Antoon van Dyck bekijken.